wtorek, 16 grudnia 2014

Zupa wielowarzywna z mięsnymi klopsikami


Nie pamiętam, kiedy jadłam to kulinarne cudo pierwszy raz ani czy przepis na zupę z klopsikami był w użyciu już za czasów poprzednich pokoleń w mojej rodzinie. Wiem tylko, że zawsze wprawiał mnie w zachwyt widok niewielkich kulek mięsnych w kolorowym miszmasz o aromacie, który za każdym razem wart był grzechu, czyli spałaszowania co najmniej jednego talerza tego specjału :-)
 Ile pulpety mogą zmienić w zupie warzywnej, ten tylko wie, kto jadł to kulinarne arcydzieło. Jedna porcja tej zupy znakomicie syci, ale ze względu na niesamowity smak potrawy, pomimo pełnego żołądka, pędzi się po dokładkę :-).

Składniki:
4 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
kalafior, ewentualnie 1/4 kapusty białej
4 ziemniaki
10 dag makaronu
3 ząbki czosnku
1 jajko
25 dag mieszanego mięsa mielonego
łyżka bułki tartej
łyżka mleka
siekana zielenina
sól, pieprz, szczypta majeranku
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka mąki
szklanka śmietany
3 pomidory.

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, szatkujemy na krążki i wraz z drobno krojoną kapustą oraz pokrojonymi w kostkę obranymi ziemniakami, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu. Po 5 minutach gotowania dodajemy makaron - najlepiej nitki lub drobne wzorki. Mięso łączymy z jajkiem, drobno krojonym czosnkiem, bułką tartą, mlekiem, majerankiem, solą i pieprzem i wyrabiamy małe, okrągłe klopsiki. Wrzucamy je na wrzącą zupę i gotujemy przez klika minut. Dodajemy zasmażkę z mąki i tłuszczu, śmietanę oraz krojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Jeszcze tylko chwila gotowania i można rozlewać zupę na talerze i dekorować zieleniną.

Ważne:  Zupa idealnie smakuje z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Kalafior to idealny składnik każdej diety odchudzającej - ponieważ jest niskokaloryczny, sycący i zawiera wiele witamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz