wtorek, 2 grudnia 2014

Zupa rumfordzka


Przepis na zupę rumfordzką jest od niepamiętnych czasów w naszej rodzinie. Moja Babcia często gotowała tę potrawę i nazywała ją... "jednogarnkową". Dopiero po latach dowiedziałam się, jak brzmi jej właściwa nazwa.
To pyszne, sycące danie, w sam raz na zaspokojenie zachcianek podniebienia rzeszy głodomorów :-).

Składniki:
0,5 kg mięsa z kością
3 dorodne marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
por
cebula
4 średnie ziemniaki
2 kopiaste łyżki ryżu suchego
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka mąki
2-3 pomidory
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa typu Jarzynka.

Sposób przygotowania:
Mięso wymocz i zalej 2-3 litrami zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodaj przepłukany ryż oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, por, cebulę, marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Gotuj, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. Wyjmij mięso z wywaru, oddziel je od kości, pokrój drobno i rozłóż na talerze. Z mąki pszennej i tłuszczu przygotuj zasmażkę, dodaj do zupy. Zagęść mąką grochową wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, dodaj obrane ze skórki pomidory, zagotuj i rozlej na talerze. Posyp suto siekaną zieloną pietruszką.

Ważne: jeśli do zupy podasz pieczywo posmarowane masłem lub w postaci grzanek, możesz uważać obiad lub kolację za kompletne, sycące posiłki.
Natka pietruszki to skarbnica witamin z grupy B; witaminy C ma 4x więcej  niż cytrusy, a żucie zielonych listków znakomicie odświeża oddech i likwiduje nawet zapach czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz