wtorek, 9 grudnia 2014

Barszcz małorosyjski


Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego zupa ta nazywa się, jak widać w tytule. Pytałam Babcię, czy istnieje też barszcz bardziej rosyjski od tego małorosyjskiego, ale Ona wzruszała tylko ramionami i odpowiadała, że taka widać była fantazja autora przepisu, że nazwał jeden z najbardziej sytych barszczy tak, a nie inaczej.

Biorąc pod uwagę efektywność, z jaką ten barszcz zaspokaja głód, można śmiało przyjąć, że jednym garnkiem udałoby się nakarmić nawet oddział wygłodniałych bojarów - przekonajcie się sami :-).

Składniki: 
0,5 kg mięsa z kością (idealnie, jeśli są to kawałki różnych gatunków)
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
szklanka fasoli
3 duże ziemniaki
1/3 główki kapusty
4 buraki
3 pomidory
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
szklanka śmietany (idealnie: 12%)
natka pietruszki lub pęczek koperku/szczypiorku
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz, kminek

Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy przez 12 godzin i gotujemy ją z umytym wcześniej mięsem. Kiedy mięso i fasola będą na wpół miękkie, dodajemy obrane i pokrojone warzywa - poza burakami. Całość gotujemy dalej, a buraki obieramy, koimy na drobną kostkę i gotujemy osobno z dodatkiem soli, soku z cytryny, kminku. Po ugotowaniu dodajemy do wywaru mieszanego. Mięso wyciągamy, obieramy od kości, drobno koimy i rozkładamy na talerze razem z posiekaną zieleniną, a do garnka dodajemy pokrojone pomidory obrane ze skórki. Zupę przegotować i podprawić zasmażką z mąki, tłuszczu i zabielić śmietaną. Po wylaniu zupy na talerze powierzchnię posypujemy tartym żółtym serem.

Ważne: sok z cytryny pomoże zachować piękny kolor buraczanego wywaru. Sok ten można w ostateczności zastąpić szczyptą kwasku cytrynowego, ale tylko w ostateczności.Przypominam też, że barszcz to idealna zupa w dietach leczących chory przewód pokarmowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz