poniedziałek, 22 grudnia 2014

Zupa kminkowa


Możecie nie lubić kminku, ale tę zupę na pewno będziecie zajadać, aż się będą uszy trząść :-)! Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia: kiedy moja Babcie przygotowała zupę kminkową, wszyscy prosili o dokładkę.
Składniki: 
1 marchewka
1 pitruszka
1 mały seler
cebula lub por
płaska łyżka kminku (nie mylić z kminem!)
szklanka mleka zsiadłego/jogurtu/kefiru
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki tłuszczu
sól, pieprz
zielenina.
Na lane kluski: 2 jajka i łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania: 
W wodzie z kminkiem gotujemy obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Wywar przecedzamy. Podprawiamy mlekiem połączonym z mąką, dodajemy tłuszcz i zagotowujemy. Jajka rozbijamy, łączymy z mąką i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy ciągłym równym strumieniem na gotującą się zupę. Dodajemy zieleninę.
Ważne! Zupa musi mieć intensywny, kminkowy zapach. Wtedy jest najlepsza. Ten przepis na zupę kminkową można urozmaicić dodatkiem czosnku i skwarkami z boczku lub słoniny. Kaloryczne, ale jakie pyszne!
Kminek dodany do zupy rozluźnia jelita i łagodzi bolesne wzdęcia. Jest też pomocny w łagodzeniu bólów menstruacyjnych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz