piątek, 19 grudnia 2014

Zupa krem z brukselki


Kolejna zimowa zupa - najpyszniejsza akurat teraz, ponieważ brukselka to typowo zimowe warzywo. Często gościła i gości w menu mojej rodziny. Można ją przygotowywać na tysiące sposobów. Podstawowy przepis na zupę z brukselki jest jeden; i to naprawdę nieskomplikowany.

Składniki:
20 dag mięsa z kością
1 marchewka
1 pietruszka
1 średnia cebula
30 dag brukselki
łyżka tłuszczu
łyżka mąki
zielona pietruszka
sól, pieprz, nasiona kopru.
 
Sposób przygotowania: 
Mięso myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy. Kiedy będzie półmiękkie, dodajemy obrane warzywa (w całości!), ziarenka kopru i oczyszczoną kapustę brukselską. Miękki wsad wyjmujemy z wywaru. Mięso obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy do zupy. Włoszczyznę miksujemy, pozostawiając kilka główek brukselki w całości. Z mąki i tłuszczu robimy zasmażkę, łączymy ją z zupą. Dodajemy siekaną pietruszkę zieloną, całe główki brukselki, doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub grzankami. 

Ważne! Warzywa gotujemy do miękkości ale tak, aby nie były rozgotowane. Zbyt długie gotowanie niszczy witaminy w warzywach, psuje ich smak, kolor i wygląd. Kremowa zupa z brukselki jest bardzo sycąca i w zupełności wystarcza za cały obiad.
Pamiętajcie też, że brukselka hamuje rozwój komórek nowotworowych, ponieważ zawarty w niej indolo 3-karbinol to substancja, która usuwa proteiny potrzebne do rozwoju guzów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz