poniedziałek, 29 grudnia 2014

Zupa cebulowa


Zupa cebulowa - jedna z moich ulubionych :-). Przepis na zupę cebulową jest niezwykle prosty, a wychodzi z niego fantastyczne połączenie smaku, aromatu i.. wspomnień z ciepłej kuchni mojej Babci, gdzie pod piecem buzował ogień, ziemniaki pokrojone w grube plastry piekło się czasem bezpośrednio na rozgrzanej blasze pieca (za co Babcia zawsze ganiła, bo nie było chętnych do czyszczenia zabrudzeń :-)), a w powietrzu unosiły się niezliczone zapachy, tworząc jeden wspaniały aromat domu, który się kocha. 
Najważniejsza zaleta zupy cebulowej? Wszystkie składniki do jej przygotowania są zawsze pod ręką. Zatem: zaczynamy!

Składniki:
20 dag cebuli (4 średnie sztuki lub 6 mniejszych)
3 łyżki tłuszczu (najlepiej margaryny)
2 kostki bulionowe
łyżka masła
łyżka mąki
sól
razowe pieczywo w kromkach.

Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę, przesmażyć na jasno-złocisty kolor na 1 łyżce rozgrzanego tłuszczu. Zalać 3 szklankami wody, dodać kostki bulionowe i gotować ok. 10 minut. Z masła i mąki przygotować gładką masę, dodać do zupy, energicznie rozprowadzając, żeby nie powstały grudki. Zagotować. Na reszcie tłuszczu usmażyć grzanki z razowego chleba. Podawać gorącą zupę z równie gorącymi, chrupiącymi grzankami.

Ważne!
Grzanki można przerobić na zapiekanki, okładając je po zrumienieniu jednej strony serem żółtym i wędliną. Przepis na zupę cebulową można też urozmaicić serkiem topionym, najlepiej o smaku grzybowym lub cebulowym. Zupę najlepiej podać wtedy w kokilkach, kładąc na dno naczynia trójkącik sera, a dopiero na to nalewając zupę. Jeśli mamy zieloną pietruszkę, wsypujemy drobno posiekaną do zupy: potrawa zyska intensywny, pełny smak i bardziej efektowny wygląd. Pamiętajmy, że cebula to bardzo zdrowe warzywo, szczególnie polecane na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz